Kaas-Notenspecialist Kees Kromhout

Kerkstraat 20-22
VERSHOF HUIZEN
1271 RL Huizen
035-5266136

Fondue van neuchatel

Het bekendste fonduerecept

  • 800 à 1000 gram kaas (4 personen)
  • 400 à 500 gram Emmentaler Kaltbach
    • 400 à 500 gram  Gruyère Katbach
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 à  2 theelepel maïzena
  • 320ml a 400ml droge witte wijn
  • 2 à 3 dopjes kirsch
  • nootmuskaat peper
  • 2 baguettes of 1 groot stokbrood

Fondue van neuchatel pikant

  • 800 à 1000 gram kaas (4 personen)
  • 270 à 335 gram Emmentaler Kaltbach
  • 270 à 335 gram Gruyère kaltbach
  • 270 à 335 gram Appenzeller Surchoix
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 320ml a 400ml droge witte wijn
  • 1 à  2 theelepel maïzena
  • 2 à 3 dopjes kirsch
  • nootmuskaat, peper
  • 2 baguettes of 1 groot stokbrood

KEESKAASFONDUE

Onze eigen topper!

  • 800 à 1000 gram kaas (4 personen)
  • 240 à 300 gram Emmentaler Kaltbach
  • 240 à 300 gram Gruyère Kaltbach
  • 120 à 150 gram Appenzeller Surchoix
  • 120 à 150 gram Mont d'or
  • 120 à 150 gram Gorgonzola piccante
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 320ml à 400ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 à 2 theelepel maïzena
  • 2 à 3 dopjes kirsch
  • Nootmuskaat, peper

Info over geitenkaasfondue en Zwitserse raclette fondue volgt nog!

Hoe werkt het?

Wat heb ik nodig voor een kaasfondue?

Het beroemdste warme kaasgerecht uit Zwitserland. Lekkerbekken en kaasliefhebbers zijn er dol op. Het is trouwens niet zonder reden dat men in Zwitserland zegt: "Fondue is fijn en brengt de vrolijke stemming erin".

De benodigdheden

  • Een fonduepan, in Zwitserland 'caquelon' genoemd is gemaakt van aardewerk, geëmailleerd, gietijzer of staal.
  • Een réchaud met spiritus- of brandpastabrander. De klaargemaakte fondue zet men op een réchaud met brander voorzien van regelbare vlam (fonduepannen en brandpasta zijn bij ons verkrijgbaar).

Bereidingswijze

Met onderstaande ingrediënten en bereidingswijze slaagt uw kaasfondue het best! 

Haal de kaas tijdig uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Pers de knoflookteentjes in de fonduepan. Giet de wijn erin en verwarm hem op de kookplaat; totdat de wijn tegen de kook aankomt. Zet het gas laag en  wacht een minuutje. en voeg het citroensap toe, voor u de geraspte kaas in de wijn doet. Zo wordt het mengsel van kaas en wijn mooi homogeen. Blijf 4 a 5 minuutjes roeren tot de kaas volledig is gesmolten. Verwarm het geheel langzaam tot het weer tegen de kook aan zit, terwijl u goed roert met een houten lepel. Zodra de fondue mooi smeuïg is, voegt u het glaasje kirsch eraan toe waarin de maïzena is opgelost. Verwarm de fondue opnieuw tegen de kook aan en kruid de fondue naar smaak met geraspte nootmuskaat en peper uit de molen.

Tips

  • Reken voor een kleine eter 200 gram en voor een grote eter 250 gram kaas.
  • Als na het koken de fondue te dun of niet goed gebonden is, kan deze worden bijgebonden met wat maïzena opgelost in witte wijn.
  • Oud stokbrood (baguette) is heerlijk geschikt voor kaasfondue.
  • Rauwe hammen zoals Coburger, Parmaham, Serrano en harde Italiaanse worstjes gaan prima samen met kaasfondue.
  • De crouton is de knapperige korst die zich op de bodem van de pan vormt als de fondue opraakt. Giet er een beetje kirsch over en steek deze aan. Verdeel deze lekkernij onder de aanwezigen.
  • In Zwitserland drinkt men bij de kaasfondue thee. Dit verfrist, is dorstlessend en is ook nog eens goed voor de spijsvertering.
  • In plaats van stokbrood kan men ook groenten als broccoli, aubergine, spruitjes, worteltjes en bloemkool gebruiken.

Kaas-Notenspecialist Kees Kromhout

Kerkstraat 20-22
VERSHOF HUIZEN
1271 RL Huizen
035-5266136

Openingstijden

maandag 10:00 - 18:30
dinsdag 08:30 - 18:30
woensdag 08:30 - 18:30
donderdag 08:30 - 18:30
vrijdag 08:30 - 20:00
zaterdag 07:30 - 17:00
zondag Gesloten